“Loslaten is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.”

Wat is los laten?
En wat zou je willen los laten? Als dat überhaupt mogelijk zou zijn… dat jij het loslaten kan doen.
Zou je je angst willen loslaten? Of gevoelens van eenzaamheid? Je bezorgdheid of gevoelens van frustratie? Wat zou je willen los laten? Als dat überhaupt mogelijk zou zijn…, dat jij het loslaten kan doen.

Ik heb zo vaak geprobeerd om los te laten. Om bijvoorbeeld bepaalde vervelende gedachten los te laten…, dan zei ik tegen mezelf: ‘Nou hou je ermee op, het is genoeg geweest, je weet toch niet wat er gaat komen’, en even later was ik weer bezig met dezelfde vervelende gedachten. Het werkte niet, het zogenaamde los laten.

Wat is los laten dan wel? Kan je los laten doen?
Nee, los laten doe je niet, het overkomt je, omdat je op een diep niveau beseft dat je het leven niet in de hand hebt, dat je het leven niet kan sturen of controleren, het leven leeft jou…
Je beseft op een diep niveau dat je niet weet wat de dag van morgen brengt, ook al lijkt elke dag hetzelfde. Je beseft op een diep niveau dat je geen enkele controle hebt over de volgende minuut, ook al denk je van wel. Je beseft dat je van alles kan bedenken over het verleden (waarom de dingen zo zijn gegaan) of over de toekomst (hoe moet het straks verder), maar dat het bedenken geen enkele zin heeft, omdat alleen het Nu werkelijk bestaat, dit moment. En de rest is allemaal bedacht, toekomstmuziek, waar we geen zicht op hebben, ook al denken we van wel.
Dus wat heeft het voor zin om te piekeren over wat er allemaal kan gebeuren, als alleen dit moment werkelijk IS. Het leven leeft jou. Durf je mee te bewegen met wat het leven van jou vraagt of hou je je vast aan wat je hoofd bedenkt, hou je vast aan een virtuele wereld, een wereld van gedachten, die niets vertelt over de werkelijkheid zelf. Misschien herken je het wel…, dat alles wat je van tevoren bedacht had over een bepaalde situatie of ontmoeting, in het moment zelf,  heel anders verloopt, omdat wat bedacht is niet het Leven zelf is. En wij maar vasthouden aan onze gedachten…
Geef je over…, aan de stroom van het leven zelf…

Geef een reactie